Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Brambory
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=484
Stránka 55

Autor:  pecador [ ned bře 23, 2014 5:08 am ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

Kachně píše:
Tak to nám dal ďábel asi Babicu.
A nevím kolik je v česku pánbíčkářů, ale moc ne. I když na tomhle fóru jich bude možná hodně.

Apage Satanás! Odstup satane, řeč je tu o bramborách!

Autor:  NOWOCAYN_2 [ stř dub 02, 2014 8:52 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

pecador píše:
Téměř pro všechny potraviny všeobecně platí, že tepelná úprava je připravuje o řadu cenných látek a naopak teplem že v nich vznikají některé nebezpečné látky, např. cykl. arom. uhlovodíky (benzpyren a pod.) Říká se "Bůh nám dal plody země a ďábel kuchaře".

Nestačím sa diviť takým veciam.......... \":D\" \":D\" \":D\"
Tak o.k., potom chodievaj všade pešo, bosý (Boh nám nedal topánky, ani autá, a skrotenie koňa je "proti prírode" asi rovnako ako varenie...), doma nekúr, nezakladaj oheň v lese keď je ti zima, nepoužívaj paplón, vankúš, ale pekne sa zakry listím či vetvami a hlavu polož na mach, alebo si urob "vankúš" z hliny.......... Nepoužívaj hrnček, ale len dlane.........NEODŠŤAVUJ ZELENINU A OVOCIE, Boh nám nedal odsťavovač..........Zuby si umývaj konárikmi a do zadku si nestrkaj hadičku, Boh nám nedak zariadenie na klystír.......
Čo ty na to, pán "logický" ? .... \":D\" \":wink:\"

Autor:  Kachně [ stř dub 02, 2014 11:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

To já chci v létě zkusit chodit bosej, prej to zlepší plochý nohy. A Frodo Pytlík tak došel až do Mordoru \":D\"

Autor:  NOWOCAYN_2 [ stř dub 02, 2014 11:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

Kachně píše:
To já chci v létě zkusit chodit bosej, prej to zlepší plochý nohy. A Frodo Pytlík tak došel až do Mordoru \":D\"

Ja bosý chodím už dva týždne (po lúke a lese).... ale o žiadny brambor som zatiaľ nezakopol. Našťastie. Tú potravinu som nejedol už roky. Hovorí sa : "Hloupý sedlák - velké brambory" .... \":)\"

Autor:  pecador [ čtv dub 03, 2014 12:58 am ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

NOWOCAYN_2 píše:
Nestačím sa diviť takým veciam.......... \":D\" \":D\" \":D\"
Tak o.k., potom chodievaj všade pešo, bosý (Boh nám nedal topánky, ani autá, a skrotenie koňa je "proti prírode" asi rovnako ako varenie...), doma nekúr, nezakladaj oheň v lese keď je ti zima, nepoužívaj paplón, vankúš, ale pekne sa zakry listím či vetvami a hlavu polož na mach, alebo si urob "vankúš" z hliny.......... Nepoužívaj hrnček, ale len dlane.........NEODŠŤAVUJ ZELENINU A OVOCIE, Boh nám nedal odsťavovač..........Zuby si umývaj konárikmi a do zadku si nestrkaj hadičku, Boh nám nedak zariadenie na klystír.......
Čo ty na to, pán "logický" ? .... \":D\" \":wink:\"

Když někdo nechápe přísloví, pak jsou tu opět slova moudřejších „Bůh dal lidem mozek ale někteří se ho nenaučili používat.“

Autor:  Kachně [ čtv dub 03, 2014 10:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

Kdyby bůh chtěl abychom létali, tak by nestvořil španělskou letovou kontrolu.

Autor:  OndraN [ čtv dub 03, 2014 2:17 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

Abych se vrátil k tématu. Ten článek má v něčem pravdu a jinde zase ne. Solanin v bramborech je, to je OK. Solanin je požerový jed, který ničí sliznice žaludku a střev. Nejedná se o jed kumulativní, takže se nikde v těle nhromadí. Smrtelná dávka je veliká. Asi tak veliká, že bychom museli jednorázově sníst asi 2-3metráky normálních brambor a nebo 20-50kg naklíčených brambor (i s klíčky), aby nás to zabilo. Solanin je termoodolný jed, takže se vařením jeho objem nesnižuje. Ale, některé koření, má schopnost na sebe solanin vázat a toho se dost využívá (přídavek kmínu).
Někdo tady psal, že se vařením vytvářejí aromatické uhlovodíky. To je nesmysl. Tepelná úprava do 100st. C je v žádném případě nevytváří. Vznikají až při teplotách nad 120st. C, takže jen u smažených a pečených brambor, pečiva a jiných vysokoteplotně upravovaných škrobovin. Nejznámější a nejjedovatější je akrylamid.
Ideální úprava brambor je vaření v páře ve slupce (zachová nejvíce minerálů a vitamínů). Pokud už začínají klíčit, vaříme oloupané ve vodě s lžičkou kmínu. Nejlepši je vhodit brambory do vařící vody, méně se vyluhují.

Autor:  NOWOCAYN_2 [ čtv dub 03, 2014 7:00 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

pecador píše:
Když někdo nechápe přísloví, pak jsou tu opět slova moudřejších „Bůh dal lidem mozek ale někteří se ho nenaučili používat.“

No ale ja teraz neviem koho z nás dvoch myslíš, Pecador....... Lebo ak mňa, tak sa veľmi mýliš. Dôvod ? NIE JE KUCHÁR AKO KUCHÁR........ Jeden varí jedlá zo živočíchov a nízkoškrobových zelenín, atď, a druhý varí pudingy, pečie torty, atď..... A TO JE SAKRA ROZDIEL... \":wink:\" .... asi taký ako mať sex na stanici s bezdomovkyňou, a erotiku s tantričkou (to prvé som neskúsil, a pokiaľ viem, ani to druhé, ale to druhé ma ešte čaká, tantričky nerastú na stromoch...)

Autor:  NOWOCAYN_2 [ čtv dub 03, 2014 7:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

[quote="OndraN":1x6k0e3b]Abych se vrátil k tématu. Ten článek má v něčem pravdu a jinde zase ne. Solanin v bramborech je, to je OK. Solanin je požerový jed, který ničí sliznice žaludku a střev. Nejedná se o jed kumulativní, takže se nikde v těle nhromadí. Smrtelná dávka je veliká. Asi tak veliká, že bychom museli jednorázově sníst asi 2-3metráky normálních brambor a nebo 20-50kg naklíčených brambor (i s klíčky), aby nás to zabilo. Solanin je termoodolný jed, takže se vařením jeho objem nesnižuje. Ale, některé koření, má schopnost na sebe solanin vázat a toho se dost využívá (přídavek kmínu).
Někdo tady psal, že se vařením vytvářejí aromatické uhlovodíky. To je nesmysl. Tepelná úprava do 100st. C je v žádném případě nevytváří. Vznikají až při teplotách nad 120st. C, takže jen u smažených a pečených brambor, pečiva a jiných vysokoteplotně upravovaných škrobovin. Nejznámější a nejjedovatější je akrylamid.
Ideální úprava brambor je vaření v páře ve slupce (zachová nejvíce minerálů a vitamínů). Pokud už začínají klíčit, vaříme oloupané ve vodě s lžičkou kmínu. Nejlepši je vhodit brambory do vařící vody, méně se vyluhují.[/quote:1x6k0e3b]
No ale s čím ich chceš variť ??? .......... S mäsom či inou bielkovinnou potravou sa škob v zemiakoch "bije"............... Tak s čím ich chceš variť - so zeleninou ? ...... No fuj.............samý sacharid....... Ja som lesný mužík, ja radšej to, čo človeku ponúka les a lúka - bielkoviny a tuky (alebo ak chceš, tuky a bielkoviny)... Mimochodom, indiáni z tých 200 či koľko druhov zemiakov jedli len DVA DRUHY............ a aj to špeciálne upravovali sušením a pečením (ak dobre pamätám)....asi vedeli prečo...\

Autor:  OndraN [ pon dub 07, 2014 2:01 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

Pokud je to možné, tak vařím brambory na páře a ve slupce. Jím je i se slupkou, samotné, nebo s tvarohem, vejci na měko, kefírem. Ani jedna z těch kombinací mi nedělá problém, do dvou hodin je to stávené a tělo je spokojené. Pokud jím brambory samotné, tak mě alkalizují. S trochou bílkovin je reakce neutrální. Tělo si samo řekne co chce, takže když mám chuť na samotné brambory (tělo je lehce překyselené), dám si je jen samotné. Když na brambory (ale i něco jiného) chuť nemám, tak je nejím. Brambory pro mě představují hlavně zimní potravu, v létě na ně mám chuť jen vyjímečně.

Autor:  Jarda [ sob dub 26, 2014 6:51 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: ,,Pravda,, o bramborách

Nickname píše:
Zdravím pane Jardo,

mohl by jste se prosím vyjádřit stručně a výstižně k tomuto článku? Jíte totiž syrové brambory a tak by mě to zajímalo jak to vnímáte. Děkuji za Váš čas.

http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/

Nenechte se vyděsit, na brambory vařené, pečené ani syrové snad nikdy nikdo nezemřel a že se jich zkonzumuje docela dost. Tím nechci říci, že v tepelně upraveném stavu jde o ideální potravinu, hlavně teplé dost cukají s krevním cukrem, což vám potvrdí každý cukrovkář.

Autor:  Nickname [ pát lis 07, 2014 9:09 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Brambory

Máte někdo zkušenosti s Topinambury?
Jak chutnají? dají se i syrové? prý projímají a bolí po nich břicho, jinde zase jiný názor!

dík všem co přispějí \":wink:\"

Autor:  Jarda [ ned lis 23, 2014 6:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Brambory

Nickname píše:
Máte někdo zkušenosti s Topinambury?
Jak chutnají? dají se i syrové? prý projímají a bolí po nich břicho, jinde zase jiný názor!

dík všem co přispějí \":wink:\"

Chutnají jako kedluben a příchutí lískových oříšků a celkem se dají jíst i vařené. Jsou výborné pro diabetiky, prakticky se po nich nezvedá krevní cukr.

Autor:  Janula [ pon kvě 29, 2017 8:39 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Brambory

Takze zemiaky jest len surove a v supke? Kolko mozem takych zemiakov zjest naraz? Napr 3 stredne velke? A ak by som si ich na sucho upiekla v trube mozem k nim kusok masla?

Autor:  Jarda [ sob čer 10, 2017 11:49 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Brambory

Janula píše:
Takze zemiaky jest len surove a v supke? Kolko mozem takych zemiakov zjest naraz? Napr 3 stredne velke? A ak by som si ich na sucho upiekla v trube mozem k nim kusok masla?

Množství dle chuti a možností vašeho trávení, jinak brambora na loupačku s tvarohem a máslem je velice kvalitní jídlo.

Stránka 55 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/