Zdraví-AZ
https://www.zdravi-az.com/Forum/

Jablečný ocet
https://www.zdravi-az.com/Forum/viewtopic.php?f=18&t=806
Stránka 99

Autor:  neti [ úte dub 11, 2023 6:56 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet.

krasnagadgetka píše:
Prosím Vás, ten jablečný ocet, když je nepasterizovaný, musí se uchovávat v lednici? Jak dlouho mi vydrží po otevření, jestli se nemůže zkazit?

Pokaziť sa môže všetko, keďže aj jednobunkové ZOO potrebuje niečo žrať. Pokazené znamená v preklade, že to zoxidovalo (tuky) alebo splesnivelo..

V prípade fermentovaných potravín platia jednoduché pravidlá (viac krát som to tu písal):
1) chlad fermentáciu spomaľuje - preto sa to dáva do chladničky
2) teplo naopak fermentáciu urýchľuje
3) niektoré zvieratká potrebujú na fungovanie vyššiu teplotu, preto sa používajú inkubátory s termostatmi (to ale neplatí pri octe a kyselej kapuste)
4) ak ferment ponecháte vonku, tak ho budú zvieratká žrať, pokiaľ majú čo - čiže sa to nepokazí, ale mení to svoju chuť, napr. kefír je strašne kyselý ~ klesá pH, ale nie je to pokazené..
5) skvelý indikátor pokazenia je čuch - predkovia, ktorí nemali kvalitný čuch zomreli na otravu, takže nepreniesli gény ďalej - čiže ak to vyslovene nesmrdí ako zdochlina (neplatí pre severské fermentované ryby, natto ap) a pokiaľ to nesvieti ako semafór (pleseň), tak je to konzumovateľné..
6) Niektoré fermenty kvasia roky napr. miso..

Takže to ovoňajte a ak vás nenapne, nezdvihne vám to žalúdok, tak to môžete bezpečne jesť

Autor:  Jarda [ úte dub 11, 2023 7:33 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Margareta píše:
Ahojte.
Niekolko tyzdnov (4-7 tyzdnov) som si davala rano nalacno 1 polievkovu lyzicu jablcneho octu do pohara s vodou (cca 2 dcl vlaznej, odstatej vody). Po tychto par tyzdnoch som zacala mat „problemy“ – dost silnu bolest brucha, nafuknute brucho... Prve jedlo som si dala asi 3-4 hodiny po jablcnom octe. Viete mi prosim povedat, ze kde som urobila chybu? Co by som mala zmenit (napr. dat si len cajovu lyzicku jab.octu alebo dat si spolu s jab.octom 1 caj.lyz. medu alebo je potrebne sa hned najest...)?
Rada by som pokracovala v „uzivani“ jablcneho octu. Momentalne som niekolko dni bez jablcneho octu a ta bolest sa zmiernuje. Nie som uplne bez bolesti, ale je to o dost lepsie. Dakujem Vam velmi pekne za Vase rady a odporucania.

Tak pokud s ním máte problém je otázkou zda jej vůbec bude moci trvaleji užívat. Jsou konkrétní zdravotní potíže například histamin při kterých vám ocet bude stav spíše zhoršovat tedy asi bych ocet nyní zcela vysadil a počkal až si stav sedne do normálu. Pak bych opatrně vyzkoušel nasadit znovu a pokud i tak potíže naskočí asi bych se na další pokusy vykašlal.

Autor:  Margareta [ úte dub 11, 2023 7:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Tak pokud s ním máte problém je otázkou zda jej vůbec bude moci trvaleji užívat. Jsou konkrétní zdravotní potíže například histamin při kterých vám ocet bude stav spíše zhoršovat tedy asi bych ocet nyní zcela vysadil a počkal až si stav sedne do normálu. Pak bych opatrně vyzkoušel nasadit znovu a pokud i tak potíže naskočí asi bych se na další pokusy vykašlal.

Dakujem velmi pekne za odpoved, urobim tak ako pisete.

Autor:  krasnagadgetka [ čtv dub 20, 2023 11:07 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Zajímalo by mě, jestli jablečný ocet nemůže ničit i dobré bakterie ve střevě. Dále by mě zajímalo, jestli je vhodné ho užívat s elektrolitovým práškem? Dočetla jsem se, že při pití většího množství to může snížit draslík v krvi. Jak je to možné? Ocet přeci obsahuje draslík, tak jak ho může snížit v krvi? Je ocet vhodný užívat při únavě nadledvin, když má vliv na draslík a tím pádem i na sodík?
Děkuji

Autor:  Jarda [ sob dub 22, 2023 2:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

krasnagadgetka píše:
Zajímalo by mě, jestli jablečný ocet nemůže ničit i dobré bakterie ve střevě. Dále by mě zajímalo, jestli je vhodné ho užívat s elektrolitovým práškem? Dočetla jsem se, že při pití většího množství to může snížit draslík v krvi. Jak je to možné? Ocet přeci obsahuje draslík, tak jak ho může snížit v krvi? Je ocet vhodný užívat při únavě nadledvin, když má vliv na draslík a tím pádem i na sodík?
Děkuji

Patrně by jste musela upřesnit které dobré bakterie protože on pojem dobrá bakterie je silně zavádějící. Například obecně vychvalovaná bakterie lactobacillus acidophilus pokud se dostane třeba do srdce tak vás v pohodě zabije a přitom se o ní medicína baví jako o bakterii obecně vysoce bezpečné a jednoznačně prospěšné. Ničí pochopitelně ty bakterie které nejsou z pohledu potřebných životních podmínek v souladu se změnou vnitřního prostředí kterou ten ocet modifikuje. Zase bych musel znát složení toho prášku, ale vůbec nechápu jak by mohl snížit draslík když obsahuje zhruba 2x tolik draslíku jak sodíku a musí logicky draslík spíše zvedat což je pro adrenální únavu mnohdy problém a je potřeba si odzkoušet jak na konkrétního člověka působí a jakou dávku toleruje jeho tělo bez problémů.

Autor:  krasnagadgetka [ úte dub 25, 2023 12:47 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Patrně by jste musela upřesnit které dobré bakterie protože on pojem dobrá bakterie je silně zavádějící. Například obecně vychvalovaná bakterie lactobacillus acidophilus pokud se dostane třeba do srdce tak vás v pohodě zabije a přitom se o ní medicína baví jako o bakterii obecně vysoce bezpečné a jednoznačně prospěšné. Ničí pochopitelně ty bakterie které nejsou z pohledu potřebných životních podmínek v souladu se změnou vnitřního prostředí kterou ten ocet modifikuje. Zase bych musel znát složení toho prášku, ale vůbec nechápu jak by mohl snížit draslík když obsahuje zhruba 2x tolik draslíku jak sodíku a musí logicky draslík spíše zvedat což je pro adrenální únavu mnohdy problém a je potřeba si odzkoušet jak na konkrétního člověka působí a jakou dávku toleruje jeho tělo bez problémů.

Nadměrná dlouhodobá konzumace jablečného octa může vést ke snížení hladiny draslíku a vyplavování minerálů z kostí, s následným možným vznikem osteoporózy. Při nadměrném příjmu jablečného octa se tělo pravděpodobně snaží nadměrnou kyselost vyrovnávat vyplavováním minerálů, které dokáží pH upravit.

Autor:  Jarda [ úte dub 25, 2023 1:32 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

krasnagadgetka píše:
Nadměrná dlouhodobá konzumace jablečného octa může vést ke snížení hladiny draslíku a vyplavování minerálů z kostí, s následným možným vznikem osteoporózy. Při nadměrném příjmu jablečného octa se tělo pravděpodobně snaží nadměrnou kyselost vyrovnávat vyplavováním minerálů, které dokáží pH upravit.

Já nějak moc nechápu proč se stále snažíte o nějaké extrémy prostě berte normální lidské množství a vše bude normálně fungovat. Je docela pochopitelné že velký přísun jak kyselin tak zásad může v delším časovém úseku spouštět problém.

Autor:  playaa [ pon pro 04, 2023 3:25 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Dal by se jablecny ocet pouzit jako prostredek proti rozhozeni traveni zpusobene konzumaci alkoholu?
Casto se mi stava ze kdyz si dam vecer 2 sklenicky vina nebo 1 pivo, tak mam behem 1-2 hodin posleze bricho nadmute jako balon
a mam pak diky znacnemu diskomfortu problem usnout. Na nejakem zahranicnim webu to nekdo se stejnym problemem vyresil sklenici vody s jablecnym octem
pred zahajenim konzumace onoho alko napoje. Zatim jsem to vyzkousel jednou s pozitivnim vysledkem, ale neprikladam tomu
jeste zadnou vahu, bude treba to provest mnohokrat pro potvrzeni ucinnosti. Co vy na to ostatni diskutujici, dava to smysl?

Autor:  Jarda [ úte pro 05, 2023 12:55 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

playaa píše:
Dal by se jablecny ocet pouzit jako prostredek proti rozhozeni traveni zpusobene konzumaci alkoholu?
Casto se mi stava ze kdyz si dam vecer 2 sklenicky vina nebo 1 pivo, tak mam behem 1-2 hodin posleze bricho nadmute jako balon
a mam pak diky znacnemu diskomfortu problem usnout. Na nejakem zahranicnim webu to nekdo se stejnym problemem vyresil sklenici vody s jablecnym octem
pred zahajenim konzumace onoho alko napoje. Zatim jsem to vyzkousel jednou s pozitivnim vysledkem, ale neprikladam tomu
jeste zadnou vahu, bude treba to provest mnohokrat pro potvrzeni ucinnosti. Co vy na to ostatni diskutujici, dava to smysl?

Tak osobní zkušenost s tím nemám, ale asi ano protože patrně vám to nedávají játra tedy v zásadě by mohlo fungovat hořké a kyselé. V případě že jde o víno dobré zkušenosti jsou i s medem ten také dovede poměrně dobře zrychlit odbourávání alkoholu v játrech.

Autor:  Jindra [ pát pro 22, 2023 8:10 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

playaa píše:
Dal by se jablecny ocet pouzit jako prostredek proti rozhozeni traveni zpusobene konzumaci alkoholu?
Casto se mi stava ze kdyz si dam vecer 2 sklenicky vina nebo 1 pivo, tak mam behem 1-2 hodin posleze bricho nadmute jako balon
a mam pak diky znacnemu diskomfortu problem usnout. Na nejakem zahranicnim webu to nekdo se stejnym problemem vyresil sklenici vody s jablecnym octem
pred zahajenim konzumace onoho alko napoje. Zatim jsem to vyzkousel jednou s pozitivnim vysledkem, ale neprikladam tomu
jeste zadnou vahu, bude treba to provest mnohokrat pro potvrzeni ucinnosti. Co vy na to ostatni diskutujici, dava to smysl?

za mne - ano, dá se použít proti rozhození. Však taky raw jablečný ocet je špicová věc
ale: kouknite na to z druhý strany… není to tak trochu boj s vlastním (milovaným) organismem? Tělo vám dá najevo, že vínko/pivko mu nevyhovují, a vy hledáte cesty, jak mu "zavřít hubu" :-) přitom svý tělo bysme měli mít rádi. Jestliže mu to nevyhovuje, nedělejte to, což? Ale ještě spíše bych se podíval na to, co jste konzumoval předtím, čili s čím se tam vínko/pivko smísilo. Mám vás rád = nechci rejpat, ale – máte svý tělo rád? Dáváte mu coby potravu to, co mu vyhovuje a co ho vyživí? Nevidím prostě jako optimum hledat takhle jablečňák "jen" jako záplatu na nějaký problém. Víc se mi líbí ten primární problém skutečně řešit, né "potírat".
Moc fajn den přeju!

Autor:  Alopat [ pát bře 08, 2024 7:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
KosmasJ píše:
A muzu se zeptat proc vinny ne?A jak se dela ten v tom soudku,ja bych rekl ze po tom dokonceni kvasu,dohromady asi 10 dni+ 3 tydny a pak scedit do soudku a nechat odstat treba pul roku,pak je produkt hotovy?Dekuji za odpoved...

Vinný ocet, na rozdíl od kvalitního jablečného octa, tělo neodkyseluje a z tohoto důvodu ho vidím jako nevhodný. Sám jsem ho v soudku nikdy dělat nezkoušel, ale postup se patrně nebude nijak lišit od výroby v lahvích, akorát dřevo bude přirozený proces zrání octa slušně podporovat.

Je to zjištěno měřením, např. pH moči či cukru a PSA v krvi, aby podle složení těchto ovocných octů šla potvrdit vhodnost jejich použití? Přiznám se, že jsem dosud používal spíše balzamikové octy - tmavý pod Mozzarellu s rajčaty a světlý místo zálivky na ledový salát.

Bioactive components, antibacterial and antiradical properties of home-made apple and grape vinegar
https://www.researchgate.net/publication/351509231_Bioactive_components_antibacterial_and_antiradical_properties_of_home-made_apple_and_grape_vinegar?enrichId=rgreq-75705a4c633c4219e25543e1cde9232d-XXX&enrichSource=Y292ZXJQYWdlOzM1MTUwOTIzMTtBUzoxMTM3MTY2NTIwNDYzMzYwQDE2NDgxMzMwMzQ0NTE%3D&el=1_x_3&_esc=publicationCoverPdf
Major organic acids, phenolic acids and mineral compounds of the vinegars.
https://www.researchgate.net/figure/Major-organic-acids-phenolic-acids-and-mineral-compounds-of-the-vinegars_tbl3_351509231

Autor:  Jarda [ pát bře 08, 2024 10:51 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Alopat píše:
Je to zjištěno měřením, např. pH moči či cukru a PSA v krvi, aby podle složení těchto ovocných octů šla potvrdit vhodnost jejich použití? Přiznám se, že jsem dosud používal spíše balzamikové octy - tmavý pod Mozzarellu s rajčaty a světlý místo zálivky na ledový salát.

Major organic acids, phenolic acids and mineral compounds of the vinegars.
https://www.researchgate.net/figure/Major-organic-acids-phenolic-acids-and-mineral-compounds-of-the-vinegars_tbl3_351509231

Velice zajímavá tabulka, ty rozdíly jsou opravdu velké.

Autor:  Ates [ čtv bře 21, 2024 12:24 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

playaa píše:
Dal by se jablecny ocet pouzit jako prostredek proti rozhozeni traveni zpusobene konzumaci alkoholu?
Casto se mi stava ze kdyz si dam vecer 2 sklenicky vina nebo 1 pivo, tak mam behem 1-2 hodin posleze bricho nadmute jako balon
a mam pak diky znacnemu diskomfortu problem usnout. Na nejakem zahranicnim webu to nekdo se stejnym problemem vyresil sklenici vody s jablecnym octem
pred zahajenim konzumace onoho alko napoje. Zatim jsem to vyzkousel jednou s pozitivnim vysledkem, ale neprikladam tomu
jeste zadnou vahu, bude treba to provest mnohokrat pro potvrzeni ucinnosti. Co vy na to ostatni diskutujici, dava to smysl?

Pivo a víno jsou plné kvasinek a histaminu, proto ty zažívací problémy.

Autor:  Alopat [ čtv bře 28, 2024 1:41 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Jarda píše:
Velice zajímavá tabulka, ty rozdíly jsou opravdu velké.

Ono to obecné tvrzení, že jablečný ocet narozdíl od vinného nepřekyseluje bude nejspíše pocházet z toho, že při domácím kvašení velmi rád nedosahuje takové kyselosti jako vinný ocet - narazil jsem na to tady v diskuzi, pak v obchodě u příjemně aromatické značky Kand (snad .at původ octa)a je to nyní potvrzeno i měřením. Nejsem odborníkem na výrobu octa, takže si netroufnu říct, jestli za to může průmyslová výroba, kvasinky jako u piva, odrůda sladkých / kyselých jablek anebo stádium jejich zralosti, ale projevuje se to chuťově v ostrosti docela znatelně a často. Rozdíly jsou tedy podle mě způsobené hlavně odlišnou kyselostí, protože složení a poměry těchto ovocných octů jsou si velmi podobné (více než 80% kyselina octová jakožto hlavní účinná látka) a dokonce bych řekl, že ty minoritní (pro léčbu rakoviny synergické) organické kyseliny mi imponují více u tmavého balsamika a bílého condimenta. Toho octa kvasného lihového se tolik nespotřebuje nebo kyselina octová musí být nepasterizovaná, aby nám místo rozkladu vody a činnosti mikrobiomu dávala vodík?

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019051753
https://www.dm.cz/dmbio-bio-jablecny-ocet-p4066447207385.html
https://www.rossmann.cz/bio-jablecny-ocet

Autor:  Jarda [ čtv bře 28, 2024 8:49 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Jablečný ocet

Alopat píše:
Ono to obecné tvrzení, že jablečný ocet narozdíl od vinného nepřekyseluje bude nejspíše pocházet z toho, že při domácím kvašení velmi rád nedosahuje takové kyselosti jako vinný ocet - narazil jsem na to tady v diskuzi, pak v obchodě u příjemně aromatické značky Kand (snad .at původ octa)a je to nyní potvrzeno i měřením. Nejsem odborníkem na výrobu octa, takže si netroufnu říct, jestli za to může průmyslová výroba, kvasinky jako u piva, odrůda sladkých / kyselých jablek anebo stádium jejich zralosti, ale projevuje se to chuťově v ostrosti docela znatelně a často. Rozdíly jsou tedy podle mě způsobené hlavně odlišnou kyselostí, protože složení a poměry těchto ovocných octů jsou si velmi podobné (více než 80% kyselina octová jakožto hlavní účinná látka) a dokonce bych řekl, že ty minoritní (pro léčbu rakoviny synergické) organické kyseliny mi imponují více u tmavého balsamika a bílého condimenta. Toho octa kvasného lihového se tolik nespotřebuje nebo kyselina octová musí být nepasterizovaná, aby nám místo rozkladu vody a činnosti mikrobiomu dávala vodík?

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/products/2001019051753
https://www.dm.cz/dmbio-bio-jablecny-ocet-p4066447207385.html
https://www.rossmann.cz/bio-jablecny-ocet

Toto bohužel nedovedu posoudit, tak do hloubky jsem jednotlivé octy nikdy nezkoumal a vlastní zkušenosti mám pouze s nepasterizovaným jablečným octem a to ještě jenom v malých dávkách.

Stránka 99 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/